Home » Management » Obiective orizontale

Obiective orizontale

     Dezvoltare durabila: Activitaţile proiectului urmaresc principiile dezvoltarii durabile pe parcusul diverselor etape de implementare, astfel incat va fi urmarita atingerea urmatoarelor aspecte: dezvoltare economica echilibrata si echitabila, incluziunea pers. vulnerabile pe piata muncii, protectia mediului si utilizarea responsabila a resurselor naturale. In derularea activitatilor vor fi impuse reguli privind diminuarea consumului de energie, reciclarea deseurilor si economie de resurse,astfel: a) economisirea cantitatii de hartie folosita, prin tiparirea fata-verso si prin reutilizarea foilor de hartie care au fost imprimate doar pe o parte ; b) reciclarea hartiei si a cartuselor imprimantelor de catre firme specializate; c) inserarea mesajului “Gandeste-te la mediul inconjurator, inainte de a printa acest e-mail” in toata corespondenta transmisa in cadrul proiectului; d) utilizarea de echipamente IT performante si de produse software eficiente menite sa permita derularea eficienta a activitatilor si diminuarea consumului de energie electrica; e) arhivarea documentelor relevante pe tot parcursul derularii proiectului, in format digital. Acest sistem de stocare date va fi promovat atat in cadrul partenerilor, cat si in cadrul programelor derulate in cadrul proiectului, prin informarea si responsabilizarea participantiilor; f) SES-urile vor incheia contracte cu organizatii care colecteaza selectiv deseurile selectiv rezultate din activitatile zilnice.

     Dpdv economic, proiectul va contribui la dezvoltarea durabila prin: – implementarea unui program menit sa conduca la insertia pe piata muncii si calificarea persoanelor vulnerabile. – promovarea conceptului de economie sociala si constientizarea posibilitatilor de dezvoltare antreprenoriala in economia sociala. – dezvoltarea unor servicii/produse de care pot beneficia si persoanele vulnerabile in conditii avantajoase.

     Dpdv al dezvoltarii durabile la nivel social proiectul respecta atat dezvoltarea comunitatii locale, cat si nevoile pietei fortei de munca astfel: -rezultatele pr contribuie la cresterea calitaţii vieţii in complexitatea sa; – dezvoltarea profesionala a participantilor la prog. de formare antreprenoriala si la prog. de formare profesionala; – cresterea bunastarii generale a persoanelor incluse in GT si a membrilor famililor acestora. Inovare si TIC- In ceea ce priveste principiul Inovarii si TIC vor fi adoptate urmatoarele masuri:1) pe perioada de implementare a proiectului EI vor folosi echipamente IT de ultima generatie precum si softuri licentiate; comunicarea intre factorii interesati implicati in proiect se va face prin intermediul internetului, postei electronice; 2) pentru realizarea activitatilor de publicitate va fi utilizat un site web dedicat proiectului ce va asigura vizibilitatea POSDRU, precum si posibilitatea diseminarii, in timp real, a tuturor informatiilor relevante; 3) in cadrul tuturor activitatilor organizate in cadrul proiectului vor fi utilizate instrumente moderne TIC de monitorizare si control. 4) promovarea tuturor evenimentelor derulate in cadrul proiectului se va realiza inclusiv in mediul online prin publicarea de advertoriale, postarea de bannere, transmiterea de invitatii/ informari prin intermediul postei electronice.

     Imbatranire activa-Avand in vedere cresterea nr. persoanelor varstnice si necesitatea promovarii unor initiative eficiente de promovare a imbatranirii active si asigurarea de oportunitati de munca, proiectul promoveaza ocuparea pers. peste 45 de ani si cresterea capacitatii acestora de a-si valorifica abilitatile deja dobandite, combinand avantajele competentelor in raport cu tinerii angajati care vor beneficia de acest schimb de experienta benefic pentru ambele parti. Avand in vedere cresterea numarului persoanelor varstnice in Romania si rolul lor diminuat in societate si pe piata muncii, rezulta necesitatea promovarii unor initiative eficiente de promovare a „imbatranirii active” si asigurarea de oportunitati pentru forta de munca varstnica devin din ce in ce mai relevante. Promovarea si sustinerea acestui obiectiv orizontal prezinta beneficii si pentru angajatori prin: implicarea in echipe mixte a pers. cu varste diferite, care combina avantajele competentelor diferitelor grupe de varsta, avand in vedere studiile de caz care indica o crestere a bunastarii, atitudini pozitive privind munca si cresterea capacitatii de ocupare a persoanelor varstnice. In plus, exista un impact pozitiv asupra tuturor angajatilor in ceea ce priveste relatiile dintre generatii si asupra cunoasterii si atitudinilor fata de colegii mai varstnici. Prin abordarea interregionala a proiectului este sustinuta diversitatea partenerilor implicati si experientei acestora in implementare. Partenerii se completeaza si din punct de vedere al expertizei generale, cat si din cel al grupului tinta ce va fi selectat. In decursul intalnirilor care vor avea loc in cadrul EM/EI se vor realiza astfel si schimburi de experiente si atitudini din cadrul celor 3 regiuni. Rezultatele partiale si finale ce vor fi obtinute in derularea proiectului, precum si experienta si bunele practici vor fi diseminate partenerilor din regiuni. Actiunile inter-regionale contribuie la promovarea si sustinerea inovarii prin schimbul de experiente si bune practici intre parteneri in ceea ce priveste derularea activitatii de informare si consiliere profesionala si sustinerea de activitati motivationale pentru sprijinirea accesului la piata muncii pentru persoanele vulnerabile.

Comments are closed.


Investește în oameni!
Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeana, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.